Gyakran Ismételt Kérdések
 • Általános információk

 • Felhasználói infók

 • Statisztikák

 • Feltöltés

 • Letöltés

 • Hogyan gyorsíthatok a letöltésemen?


 • Leggyakrabban előforduló hibaüzenetek
 • Torrentnevekben előforduló szavak magyarázata, jelölések
 • Van még valami hasznos olvasnivaló, tájékoztató, leírás?
 • Mit tegyek, ha nem találtam itt megoldást a problémámra?

 • Általános információk
  Mi is ez a bittorrent dolog? Hogyan tudok letölteni?

  Az eredeti dokumentáció itt található: Brian's BitTorrent FAQ and Guide. A Wikipedia-ban ITT található egy magyar leírás.  Mi ez az egész oldal? Mit csinál? Mire jó?

  A részletes magyarázatot megtalálod az előző pontban említett linkek egyikén. Az oldal egy ún. tracker. Az egész kicsit hasonlít a DC-ből jól ismert HUB-okhoz. A lényeg, hogy a letöltéshez kell egy bittorrent kliens, amibe a torrent fájlt betöltve le tudod tölteni a kívánt fájlokat. A lényeg: itt (sem) az oldalról fogod letölteni a dolgokat, hanem a kapcsolódó felhasználóktól. A DC-vel szembeni nagy előny az, hogy itt miközben töltesz, meg is osztod amit eddig letöltöttél, szóval ha jön egy újabb letöltő, ő már gyorsabban tudja letölteni a fájlt mintha csak 1 felhasználótól töltene, és természetesen ez a te letöltésedet is meggyorsítja.


  Felhasználói infók

  Mit jelent ... ?

  • Seeder - olyan felhasználó, aki letöltötte már a fájlt, és már csak megosztja (visszaosztja a letöltőknek).
  • Leecher - olyan felhasználó, aki éppen tölti a fájlt, és vissza is osztja a többi letöltőnek.
  • Arány - egyszerű osztás: feltöltött/letöltött adatmennyiség, ez a szám az arányod. Ha túl kicsi az nem jó, optimális esetben legalább 1.0.
  • Warn - figyelmeztetés; szabálysértés esetén a neved mellett található Warned . Semmilyen korlátozással nem jár, azonban ha olyat tettél, amiért warn-t kaptál, és megint olyat teszel, komolyabb szankciókra számíthatsz. A warn időtartama lehet kötött (1-8 hét) vagy korlátlan.

  • Elfelejtettem a felhasználónevem és a jelszavam. El tudnátok küldeni?

   Töltsd ki ezt az oldalt és elküldjük őket a regisztrált email címedre.   Át tudnátok írni másra a felhasználónevem?

   Igen. Szólj egy Adminisztrátornak ezügyben.   Tudnátok törölni a felhasználónevem?

   Használd ezt az oldalt a jelenlegi regisztrációd törlésére.   Mennyi is az arányom?

   Kattints az Adatlapodra. Nincs arány felirat esetén nem számítható arány, mert valamelyik, esetleg mindkét irányban 0 adatforgalmad van.

   Fontos a különbség az általános megosztási arány és az egyes torrentek feltöltésénél/letöltésénél látható arányok között. Az általános arányod abból a feltöltött és letöltött mennyiségből adódik amit azóta értél el összesen, amióta regisztráltál. A fel/letöltések során kiírt arány csak az adott torrentre vonatkozik.   Miért látszik az IP címem az adatlapomon?

   Csak te és a Staff láthatják az IP-d és az email címed, senki más.   Nem tudok bejelentkezni!

   Amennyiben nem tudsz bejelenetkezni, töröld a sütiket!   Miért írja azt, hogy a kapcsolatom passzív? (És miért fontos ez?)

   A tracker úgy látja, hogy tűzfal mögött vagy NAT-olt hálózatban vagy, és nem tudsz bejövő kéréseket fogadni. Ez azt jelenti, hogy más userek nem fognak tudni kapcsolódni hozzád, csak te hozzájuk. Gyakorlatilag csak aktív userektől fogsz tudni letölteni, hozzád hasonlóan passzívaktól nem. A probléma megoldása az lehet, hogy nyitsz a tűzfalon egy portot a bejövő kapcsolatok számára (amely portokat a kliensedben állíthatod be) vagy a NAT szerveren beállítod, hogy alap NAT-olást alkalmazzon a megadott portokon a NAPT helyett. (Ezek nagyon eltérőek lehetnek különböző router tipusoknál.) Nézd meg a router leírását, vagy weboldalát. Szintén hasznos információkat találhatsz a Port Forward oldalon.   Milyen felhasználói rangok léteznek?

    Felhasználó   Regisztráció után ez a rangod.
    Tag   Olyasmiket láthat, amiket a felhasználók nem (lásd Fórumban).
    Veterán   Olyasmiket láthat, amiket a Tagok nem (lásd Fórumban).
    VIP   Elit tag. Az automatikus lefokozás nem érvényes rá.
    Feltöltő   Gyors feltöltési sebességgel rendelkező tag, aki több feltöltést vállal.
    X-Treme Feltöltő   Gyors feltöltési sebességgel rendelkező kiemelt feltöltő, aki több feltöltést vállal.
    Moderátor   Stafftag, feladata a moderálás.
    Adminisztrátor   Stafftag, feladata az adminisztrálás és a staff vezetése.
    Star   Donor, aki támogatta az oldalt valamilyen formában.  Hogyan is működik ez az előlépéses dolog?

    Tag   Legalább 10 hete regisztrált, legalább 100 gigát feltöltött és a megosztási aránya minimuum 1.05.
  Az előléptetés automatikus amint ezek a feltételek teljesültek. Automatikusan vissza lesz azonban léptetve, ha az arány 0.9 alá esik.
    Veterán   A Tag nagyobb fokozata! Ők azok a felhasználók akik igazán tagok az oldalon! Automatikusan jár, ha régebben regisztrált mint 1 év, a feltöltése 500 GB és az aránya 2.0 felett van. Automatikusan megvonódik ha 1.5 alá esik az arány!
    Star   Az oldalt valamilyen formában támogatók kaphatják.
    VIP   A Staff adja, ha az adott felhasználó ezt kiérdemelte, vagy prémium szolgáltatás által.
    Feltöltő   A Staff nevezi ki, jelentkezés lehetséges.
    X-Treme Feltöltő   A Staff nevezi ki, a kiemelkedő feltöltőket.
    Moderátor   Ne kérj tőlünk, majd mi felkérünk rá!  Miért érdemes Tagnak lenni?

  A Tag a Felhasználó után következő rang és számos olyan dolog van, amit ők látnak/használhatnak, de a Felhasználók nem:
  • tud keresni felhasználót az oldalon
  • jó érzés tölti el, hogy a közösség hasznos, megbecsült tagja lehet  Hogyan szerezhetek meghívót?

  A meghívót a bónuszpontjaidból tudsz beváltani.  Statisztikák
  A leggyakoribb okok amik miatt nem nő a statisztikád

  • A szervernek időre van szüksége, amíg frissíti a kliensed által küldött adatokat.
  • Rossz klienst használsz. Ha egy béta/experimental verziót használsz, azt csak a saját felelősségedre tedd.  Tippek/trükkök

  • Ha egy torrent amit éppen seeldelsz/leechelsz nem látszik nálad, várd míg a kliensed updatel, vagy tedd meg kézzel.
  • A kliensedből mindig szabályosan lépj ki, hogy a tracker megkapja az "event=stopped" jelzést tőle.
  • Ha a tracker nem elérhető, ne állítsd le a kliensed. Ha a tracker újra működik, az adatforgalmad korrekten el lesz számolva.  Bármilyen bittorrent klienst és portot használhatok?

  A válasz nem.

  Feketelistás portok: 6881-6889. Ha "Error 688x port is blacklisted" hibaüzenetet kapsz, állítsd át a kliensedben a portot.

  Engedélyezett, ajánlott kliensek (a lista esetleg változhat):
  • Azureus 2.5.0.2 - 2.5.0.4
  • BitTornado
  • BitTorrent 5.x
  • libtorrent/rTorrent
  • Transmission 0.8+
  • uTorrent 1.x.x és 2.x.x (ne használj 3-as verziót!)
  • Deluge legfrissebb verzió  Miért látszik többször az adataimnál a torrent amit éppen seedelek/leechelek?

  Ha valamiért (pl: lefagy a géped, vagy hirtelen újraindul) a kliensed nem megfelelően lép ki és utána megint elindítod, úgy fog látszani mintha az egy másik torrent lenne. A régi (beragadt) torrent soha nem küld "event=completed" vagy "event=stopped" jelet. Ne foglalkozz vele, majd eltűnik magától.

  Feltöltés
  Hogyan tölthetek fel torrenteket?

  A legfontosabb, hogy teljesítsd a feltöltéshez szükséges feltételeket, erről a feltöltés oldalon tájékozódhatsz.

  Röviden: fogod a feltöltendő anyagot, csinálsz belőle egy .torrent file-t és feltöltöd azt az oldalra. A lényeg az, hogy ismerd meg a kliensed. Tudd meg hogyan tudsz vele torrent filet csinálni. A .torrent file készítéséhez szükséges announce (értesítési) URL-t a "Feltöltés" menüpontra kattintva láthatod. Feltöltéskor a torrentfile-t kitallózod, kitöltöd a szükséges mezőket, kiválasztod a kategóriát és "Feltöltés".
  Ha sikerült a feltöltés, akkor egy részletek oldal jön be, és a tetején ott lesz, hogy mostmár elkezdheted a seedelést. Töltsd le a most megjelent oldalról a .torrent fájlodat (ez fontos lépés, az általad az előbbiekben létrehozott .torrent fájllal nem fogsz tudni seedelni!), és azt töltsd be a kliensedbe. Ha ez is sikerült, akkor a kliensed - ellenőrzés után - automatikusan seedelési üzemmódba vált, és az oldalon megjelenik a feltöltésed.  Miért nem tölthetek fel torrenteket?

  Valószínűleg azért nem tudsz feltölteni, mert nincs meg hozzá a kellő arányod és/vagy feltöltésed, esetleg megvonták a feltöltési jogod.  Hozzá tudok adni itteni torrenteket más trackerekhez?

  Nem. Ahhoz hogy innnen bárki letölthessen, regisztrálnia kell magát. Ha innen máshova kiteszel torrenteket, az ottaniak nem fognak tudni letölteni, mivel a tracker hibaüzenettel visszautasítja őket. Azonban a fájlok, amiket innen letöltesz a tieid, azt teszel velük amit akarsz. Ha akarod, feltöltheted vagy megoszthatod őket máshol (kivéve a szabályzatban szereplőket).

  Letöltés
  Miért tűnik el hirtelen egy torrent?

  Ennek három oka lehet:
  (1) A torrent nem biztos hogy megfelelt az oldal szabályainak.
  (2) A feltöltő törölte, mert valamit elrontott, feltehetően nemsokára megjelenik.
  (3) A peerek nélküli torrentek bizonyos idő után automatikusan törlődnek.  Hogyan tudok folytatni egy megszakított letöltést, vagy seedelést?

  Nyisd meg a .torrent filet. Ha a kliensed rákérdez hova töltse le, válaszd a már letöltött fájlok helyét, és magától folytatódni fog.  Miért állnak meg a letöltéseim néha 99%-nál?

  Minél több van meg egy fájlból, annál nehezebb olyan kapcsolatot találni, ahol megvan az a rész ami neked kell. Ezért van néha, hogy a letöltés lelassul, vagy meg is áll amikor a fájl(ok) vége felé jársz. Legyél türelmes, előbb vagy utóbb be fog fejeződni.  Mik ezek a "a piece has failed an hash check" üzenetek?

  A kliensek ellenőrzik az adatot amit letötltöttek. Ha egy darab az ellenőrzés során nem felel meg, akkor a kliens letölti automatikusan mégegyszer. Ha néha ilyet látsz, ne ijedj meg, ez normális.

  Néhány kliensnek van olyan opciója/beállítása hogy 'tiltsa ki a klienseket amik rossz adatot küldenek' vagy hasonló. Ezt bekapcsolhatod, mert ez segít abban, hogy a hosttól ahonnan rendszeresen hibás csomagok érkeznek nem fog letölteni adatot.  A torrent 100MB-os. Miért töltöttem le mégis 120MB-ot?

  Ha a kliensed rossz adatot kap, le kell töltenie mégegyszer, ezért előfordulhat, hogy a letöltés több lesz, mint amennyi a tényleges méret.

  Hogyan gyorsíthatok a letöltésemen?
  A letöltés sebessége legnagyobbrészt a seeder-leecher arányon múlik (SLR). A kicsi letöltési sebesség az új és népszerű torrenteknél jelentkezik, ahol az SLR alacsony.

  Van pár dolog, amit te tehetsz azért, hogy gyorsabb legyen a letöltési sebesség:

  Ne kezdd el azonnal tölteni az új torrenteket

  Ne tedd, ha lassú kapcsolatod van. A legjobb sebesség akkor érhető el, mikor az SLR a legnagyobb.

  Próbálj meg aktív módot használni

  Lásd a Miért vagyok passzív módban?  részt.

  Korlátozd a feltöltési sebességed

  A feltöltési sebesség az alábbi két módon határozza meg a letöltési sebességet:
  • A torrent kliensek előnyben részesítik azokat a klienseket amik feltöltenek nekik. Ez azt jelenti ha A és B ugyanazt a torrentet leechelik, és A adatot tölt B-nek nagy sebességgel, akkor B megprbálja viszonozni. Szóval ennek köszönhetően a nagy feltöltési sebesség nagy letöltési sebességhez vezet.
  • A TCP működéséből kifolyólag, ha A letölt valamit B-től, folyamatosan jeleznie kell B-nek, hogy megkapta az adatot amit B küldött neki. (Ezeket acknowledgement-nek - ACK-nak - hívják, egyfalyta "megkaptam!" üzenetek.) Ha A nem tudja ezt visszaküldeni, akkor B nem küld több adatot, hanem vár amíg megjön az ACK A-tól. HA A teljes sebességgel tölt felfelé, nem marad sávszélesség az ACK-knak és késni fognak. Ennek köszönhetően a nagyon magas feltöltési sebesség alacsony letöltésihez vezet.
  A feltötlési sebességet célszerű olyan magasra állítani, hogy az ACK-k még meg tudjanak érkezni. A jó döntés a feltöltési sebesség a maximum 80%-ra állítása. (A magas feltöltési sebesség előnye, hogy segít magasan tartani a megosztási arányod.)

  Korlátozd az egyszerre létrehozható kapcsolatok számát

  Néhány operációs rendszer nem tudja kezelni a sok kapcsolatot, és akár le is fagyhat. Néhány router (főleg ha tűzfal és/vagy NAT is fut rajta) szintén lelassulhat, vagy lefagyhat ha túl sok kapcsolat van. Itt nincsenek meghatározott értékek, a kapcsolatok számát valahol 60 és 100 között célszerű beállítani.

  Korlátozd az egyszerre történő letöltések számát

  Erre szintén nincs általános érték. Ezzel azt adod meg, hogy a kliensed egyszerre hány torrentet tölthessen. Nem célszerű túl magasra állítani, ha alacsony a sávszélességed.

  Egyszerűen várj egy kicsit

  Ha elkezdesz letölteni, és sok a letöltő, de neked még semmid nincs amit feltölts, akkor a feltöltők kliensei hajlamosak rá, hogy neked ne adjanak szinte semmit. Emiatt az indulás lassú, a letöltési sebesség meg fog nőni, amint lesz valami, amit fel tudsz tölteni.

  Leggyakrabban előforduló hibaüzenetek
  HTTP 404 Error

  Outpost 3.x verziójú tűzfal esetében előfordul, hogy a torrentkliens - általában utorrent - http 404 error hibaüzenetet ír ki, erre nyújt megoldást az esetek többségében a következő:
  Start menü, futtatás, regedit: "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREAgnitumOutpost Firewall"-ban állítsd 1 re az "Enablegzipencoding"-ot, majd indítsd újra az Outpostot.  Az oldal nem található Bocsi

  Előfordulhat, hogy a meghívottak az e-mail-ben kapott linkre kattitntva "Az oldal nem található bocsi" 404 üzenetet kapnak. Ilyenkor a meghívó fél 3 napon belül írjon PM-et a Staffboxba, amely tartalmazza:
  • a meghívott e-mail címét
  • a meghívott kívánt felhasználónevét - Tagok a felhasználókeresőben ellenőrizzék, nem foglalt-e a név.

  Torrentnevekben előforduló szavak magyarázata, jelölések
  Formátum

  CAM [CAMERA]
  Moziban - általában digitális kamerával - felvett film ripje. Gyakran a körülmények nem teszik lehetővé állvány használatát, így elképzelhető, hogy a kamera rázkódik. A felvétel minőségét befolyásolja, hogy milyen szemszögből valósul meg a film rögzítése, bár egy jó vágás esetében ezt nehéz megállapítani, kivéve ha felirat is van a vásznon. A másik tényező hang minősége, amit a kamera beépített mikrofonja rögzít, ezt javarészt a nézőközönség határozza meg (pl. nevetnek-e vígjáték közben), hogy silányra vagy viszonylag tisztán hallhatóra sikerül az audiosáv.

  TS [TELESYNC]
  Szinte ugyanaz érvényes, mint a CAM-re, kivéve hogy nem beépített mikrofonnal rögzített hangforrást használ, hanem külsőt, általában a halláskárosultak számára a székben elhelyezett audiobemenetet. Ez nem azt jelenti, hogy a hangforrás jó minoségű, hiszen többféle háttérzaj is közre játszik a felvétel minőségében. A rögzítés gyakran üres teremben vagy vetítőfülkébol történik, mely jobb képminőséget eredményez, de ennek ellenére tág határok között mozog, ezért letöltés előtt célszerű sample-t nézni. A TS-ek nagy része rosszul elnevezett CAM.

  TC [TELECINE]
  A TeleCine gép a tekercsről digitálisan másolja át a filmet, mely döntő többségben nagyon jó kép- és hangminőséget eredményez, de az elkészítéshez szükséges gép és a költségek miatt nem túl gyakori formátum. A TeleCine-t ne keverjük össze a TimeCode-dal, ami esetlegesen a filmen látható számláló.

  SCR [SCREENER]
  Pre-VHS szalag, amit promociós célokból bocsátanak a kölcsönzők rendelkezésére. A legzavaróbb az ilyen felvételekben az úgynevezett ticker, ami a kép alján lévő üzenet, mely a szerzői jogokról és a másolásvédelmi telefonszámról informál bennünket. Ha a szalagon a forráshoz vezető sorozatszám vagy egyéb jelölés található, akkor azt általában egy fekete jellel takarják ki az adott rész felett. A jelölés néha csak pár másodpercig tűnik fel, azonban esetenként az egész filmet végigkíséri. Ezek minősége a másolási eljárástól függően a kiválótól a silányig terjedhet, a felvételek oldalaránya javarészt 4:3-as (teljes képernyős). A legtöbb screenert VCD-n terjesztik, manapság már nem túl gyakoriak.

  DVDScr [DVD-SCREENER]
  Jellemzői megegyeznek az SCR-rel, azzal a lényegi különbséggel, hogy ezeket DVD-ről mentik le. A ticker általában nem a fekete csíkokon van, ezért jelentős mértékben zavarhatja a nézőt. A ripper hozzáértésétől függően a DVDScr-ek kiváló minoségűek is lehetnek. Leginkább XviD-ben terjesztik.

  DVDRip
  A végleges, kiadott DVD-ről készített rip, minőségének tökéletesnek kell lennie. Ha lehetséges, még azelőtt kiadják, mielőtt bolti forgalomba kerülne. Leginkább Xvid-ben terjesztik, néha előfordul még DivX.

  TVRip
  Televíziós adásról készült rip fel, a legjobbak minőségűek digitális kábel vagy műholdas eszközök felhasználásával készíthetőek.

  PDTV [Pure Digital Television]
  egyenesen egy digitális adásról rippelik TV-tuner kártya segítségével, analóg átalakítás nélkül, igen jó eredménnyel. Leginkább Xvid-ben terjesztik.

  HDTV [High-Definition Television]
  Ugyanaz igaz rá, mint a PDTV-re, csak nagyobb felbontású, jobb minőségű.

  VHSRip
  VHS-en kiadott filmről készült rip, más formában nem beszerezhető filmekből készülhet, minősége elfogadható.

  WP [WORKPRINT]
  Be nem fejezett filmek másolatát jelöli, ezáltal egyes jelenetek vagy a zene hiányozhatnak belőle, ugyanakkor lehetnek benne extra jelenetek is. Minőségük a kiválótól a silányig változhat.


  A scene jelölései


  DUPE / DUPED
  Ha valamiből már létezik release, megfelelő indok nélkül nem megengedett másik.

  NUKE / NUKED
  Ha egy release hibás, valami nincs rendben vele, vagy nem felel meg a scene szabályoknak, abban az esetben nuke-olják. A nuke oka többféle lehet, ezt mindig jelzik valamilyen formában.

  PROPER
  A scene szabályai miatt az a csapat/releaser nyeri a versenyt, aki az első változatot adja ki az adott filmből. Abban az esetben, ha az adott release minősége silány és egy másik csapatnak szintén van a filmből egy jobb minőségű változata, akkor a könyvtár nevébe kerül egy PROPER jelölés a DUPE jelzés elkerülésének érdekében. A PROPER meglehetősen szubjektív jelölés, legtöbbször vita tárgya, hogy melyik release minősége jobb. A PROPER jelzés okának mindig szerepelnie a release .nfo fájljában.

  INTERNAL
  A releaserek/csapatok DUPE elkerülése érdekében adnak ki INTERNAL releaseket. Esetenként rosszabb minőségű mozirip értendő INTERNAL alatt, így nem rontja a csapat hírnevét.

  REPACK
  Jelentése: újracsomagolva. Abban az esetben kerül napvilágra, ha egy csapat rossz ripet adott ki, ilyenkor a REPACK-ban már javítják a hibákat.

  LIMITED
  Jelentése, hogy korlátozott számban vetítik moziban, ezért általában kisebb filmek (pl. művészfilmek) kerülnek LIMITED-ként kiadásra.

  STV [Straight To Video]
  Olyan filmek, melyeket moziban soha nem vetítettek, "egyenesen videóra" adják ki őket.

  AR (Aspect Ratio)
  Jelentése aspektusarány, oldalarány, a kép magasságának és szélességének aránya. Gyakori jelzések:
  • WS [WIDESCREEN] = szélesvásznú képernyő
  • FS [FULLSCREEN] = teljes képernyő


  Mit tegyek, ha nem találtam itt megoldást a problémámra?
  Próbáld megkérdezni a Fórumban, de:
  • Bizonyosodj meg róla, hogy a problémád leírása tényleg nem szerepel ebben a leírásban, vagy a szabályzatban.
  • Olvasd el a hozzászólásokat, hátha már volt róla szó és meg is válaszolták.

  Utoljára frissítve: 2013. 10. 17. 19:05:06